Een drukke levensstijl en ongezond eetpatroon kunnen leiden tot een magnesiumtekort. Maar wat doet dat met je lichaam, is het gevaarlijk en hoeveel mensen hebben effectief een tekort aan magnesium. Lees snel verder en ontdek of jij misschien nood hebt aan een boost van dit onmisbare mineraal.

First things first: wat is magnesium en waarvoor heb je het nodig?

Magnesium is een essentieel mineraal in je lichaam dat een normale spierwerking, een goede werking van enzymen en psychologische functies ondersteunt. Verder speelt het een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en bevordert het de groei van botten en tanden. Tot slot draagt het ook bij aan een normale werking van het hart en het concentratievermogen.

Magnesium wordt opgenomen uit voeding en in het lichaam gestockeerd als magnesiumzout in de botten, spieren, het zenuwstelsel en de organen. Gemiddeld heeft de mens zo’n 25 gram magnesiumvoorraad. Die voorraad wordt dagelijks aangevuld met magnesium dat je opneemt uit je voeding. Voor volwassen vrouwen ligt de aanbevolen hoeveelheid rond 300 mg per dag, bij mannen is dat 350 mg. Wie een gevarieerd eetpatroon volgt, zou zonder problemen aan die dagelijkse hoeveelheid moeten komen. Voor sommige mensen lukt dat echter niet en dan kan op lange termijn een magnesiumtekort of hypomagnesiëmie ontstaan.

Welk effect heeft een magnesiumtekort op je lichaam?

Wat zijn de oorzaken van een magnesiumtekort?

Bij magnesiumtekort is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen een ernstig tekort en een mild tekort. Milde tekorten komen af en toe voor als gevolg van stress en ongezonde voeding. Gelukkig kan je die tekorten makkelijk zelf opvangen door gevarieerd te eten of tijdelijk supplementen te nemen.

Een serieus magnesiumtekort kent andere oorzaken en komt ook amper voor in de westerse wereld. Meestal liggen ernstige gezondheidsproblemen of een langdurig gebrek aan magnesium aan de bron van een ernstig tekort:

  • langdurig tekort aan magnesium in je dieet
  • te veel verlies van magnesium via de darmen, bijvoorbeeld door langdurige diarree
  • maag- en darmziektes
  • te veel verlies van magnesium door zwangerschap en borstvoeding, overmatig zweten (bij sporters bijvoorbeeld), bloedtransfusies, pancreatitis of grote brandwonden
  • overmatig alcoholgebruik
  • nierziektes
  • diabetes type 2
  • gebruik van bepaalde medicijnen zoals maagzuurremmers, vochtafdrijvers en anti-kankermiddelen

Hoe herken je een magnesiumtekort?

Een magnesiumtekort merk je niet meteen in je lichaam. Je hebt altijd een voorraadje waarmee je even verder kan, maar eens dat op is, kan je verschillende symptomen opmerken. De meest opvallende effecten zijn spierpijn, spierkrampen en vermoeidheid, maar ook andere symptomen kunnen wijzen op een magnesiumtekort.

Spierpijn en –krampen

Regelmatig last van spierpijn en -krampen? Dat zou kunnen wijzen op een magnesiumtekort. Omdat magnesium vooral bijdraagt aan een normale spierwerking, is spierpijn een van de meest voorkomende symptomen van een tekort. Die spierpijn kan trouwens overal in je lichaam voorkomen, van je kuiten tot je lachspieren. Ook je hartspier kan overstuur geraken door een ernstig tekort aan magnesium, wat in extreme gevallen zelfs kan leiden tot hartritmestoornissen.

Vermoeidheid

Magnesium is een stof die enzymen helpt om energie uit voedingsstoffen te halen. Bij een tekort aan magnesium wordt het voor die enzymen moeilijker om energie te verzamelen, waardoor jij je moe en futloos kan voelen.

Stress en angst

Omdat magnesium helpt bij de ondersteuning van psychologische functies, kan een tekort leiden tot stress, angst, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en kan het depressie in de hand werken. Een magnesiumtekort brengt namelijk een stressreactie teweeg in je lichaam. Die stress zorgt er op zijn beurt voor dat je lichaam meer magnesium verbruikt, waardoor je reserves sneller leeglopen. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht die nadelige gevolgen heeft voor je lichaam en geest.

Spasmen

Zoals eerder gezegd, bevordert magnesium een normale werking van je spieren. De stof is vooral verantwoordelijk voor de ontspanning van je spieren. Wanneer je een magnesiumtekort hebt, geraken je spieren niet meer voldoende ontspannen, wat spasmen (vooral in de oogleden) en trillingen kan opwekken.

Heb ik een magnesiumtekort?

Je hoeft je nog geen zorgen te maken, een ernstig magnesiumtekort komt eigenlijk amper voor. Heb je dus af en toe spierpijn of krampen, maar ben je voor de rest perfect gezond? Dan is de kans klein dat je een ernstig tekort hebt, maar ook een mild tekort kan voor klachten zorgen. Houden de symptomen aan of wil je toch zekerheid? Ga dan eens langs bij je dokter voor een bloedonderzoek. Enkel op die manier kan je erachter komen of je een magnesiumtekort hebt of niet.

Wat kan je doen bij een magnesiumtekort?

Eet gevarieerd

Eigenlijk is het heel simpel. Veel voedingsmiddelen bevatten magnesium. Je kan een magnesiumtekort dus makkelijk voorkomen door voldoende volkorenproducten, groene bladgroenten, peulvruchten, noten en melkproducten naar binnen te spelen.

Neem magnesiumsupplementen

Wanneer je niet voldoende magnesium opneemt uit je voeding, kan je supplementen nemen om je magnesiumpijl te boosten. Vraag daarvoor wel altijd eerst raad aan je dokter. Bij een ernstig tekort kan het zijn dat je een infuus toegediend krijgt om je voorraad magnesium aan te vullen, maar dat is enkel in uitzonderlijke gevallen.

Regelmatig last van spierkrampen of futloosheid?

PharmaNutrics geeft je advies over de juiste voedingssupplementen.

NEEM CONTACT OP