Veilig betalen

Gratis levering boven €35

Verzending zelfde dag

Binnen 14 dagen retourneren

tijdelijk 10% korting op jouw eerste bestelling met code #pn10new

close menu

Zijn voedingssupplementen gevaarlijk? Enkele mythes ontkracht

Nu supplementen steeds meer een onderdeel vormen van een gezonde levensstijl wordt er ook meer en meer over gespeculeerd. Zijn voedingssupplementen gevaarlijk? Wat met bijwerkingen? Werken ze kanker in de hand? PharmaNutrics maakt komaf met enkele onwaarheden.

1. “Voedingssupplementen zijn gevaarlijk in combinatie met geneesmiddelen”

Bij het gebruik van voedingssupplementen en medicatie doet er zich een onderlinge, maar ongevaarlijke interactie voor. Voedingssupplementen kunnen een impact hebben op de opname, metabolisatie en excretie van medicatie:

  • Vitamine K kan een invloed hebben op anticoagulantia.
  • Bepaalde plantenextracten kunnen een effect hebben op anticoagulantia.

 

Bepaalde geneesmiddelen hebben op hun beurt een invloed op de nutriëntenstatus:

  • Cholesterolverlagende medicamenten kunnen een te lage co-enzym Q10 veroorzaken.
  • Diuretica kunnen leiden tot een verlaagd kaliumgehalte in het bloed (hypokaliëmie).
  • Maagzuurremmers kunnen tekorten teweegbrengen aan vitamine B12, calcium en magnesium.
  • Anti-epileptica kunnen zorgen voor een vitamine D-tekort.

 

Toch zijn voedingssupplementen niet gevaarlijk als je de aanbevolen doseringen respecteert. De PharmaNutrics voedingssupplementen worden ontwikkeld conform de Europese en Belgische wetgeving en vermelden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) en het NUT-nummer op de verpakking.

2. “Voedingssupplementen kunnen neveneffecten veroorzaken”

Voedingssupplementen kunnen net zoals elk ander voedingsmiddel of chemische stof aanleiding geven tot allergische reacties of intoleranties zoals bij allergenen, bewaarmiddelen of bepaalde plantenbereidingen. Die zijn echter zelden of nooit levensbedreigend en worden bij PharmaNutrics net zoals de ADH duidelijk vermeld op de verpakking.

3. “Voedingssupplementen kunnen leiden tot kanker”

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat normale of zelfs hoge dosissen kanker uitlokken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het roken zélf de belangrijkste risicofactor voor longkanker blijft bij rokers die voedingssupplementen innemen.
Er zijn zelfs bepaalde supplementen die een positief effect hebben op kankers, die een goede aanvulling zijn op kankerbehandelingen en ze zelfs verbeteren. Zo helpt gember bij misselijkheid en braken na chemotherapie, valeriaan komt tussen bij slaapproblemen en vitamine B6 speelt een rol bij het hand-voetsyndroom. Bij PharmaNutrics adviseren we wel steeds om voedingssupplementen te bespreken met je oncoloog.

4. “Met voedingssupplementen compenseer je een ongezonde levensstijl”

Voedingssupplementen maken een aanhoudende ongezonde levensstijl niet goed. Voor een optimale werking dien je ze in te nemen als aanvulling op een gezonde leefstijl met evenwichtige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende nachtrust.

Zijn voedingssupplementen gevaarlijk? Enkele mythes ontkracht

Nog vragen over het gebruik van voedingssupplementen?

Neem rechtstreeks contact op met de experts van PharmaNutrics.

Contacteer ons

Gerelateerde berichten

Waarom heb ik last van hooikoorts en een ander niet? lees meer
Waarom heb ik last van hooikoorts en een ander niet?

Het mooie lenteweer doet ons massaal naar buiten trekken. Voor velen gaat dat echter gepaard met hooikoorts. Dat is het gevolg van pollen die ons […]

Welke voedingssupplementen zijn goed voor jou? lees meer
Welke voedingssupplementen zijn goed voor jou?

Blijkt het uit een bloedonderzoek dat je een tekort hebt aan een bepaalde stof en dat je gebaat bent met een voedingssupplement? PharmaNutrics licht toe […]

Examenstress de baas met deze tips en tricks lees meer
Examenstress de baas met deze tips en tricks

Krijg je het al benauwd als je nog maar denkt aan de examens? Heb je vaak last van examenstress voor of tijdens de blok? Met […]