Symptomen van reuma steken tijdens de koude herfst- en wintermaanden vaker de kop op. Dat komt doordat lage temperaturen en vochtigheid een slechtere doorbloeding veroorzaken. Warmte zorgt dan weer voor een betere bloeddoorstroming. Het vermindert pijn en stijfheid in gewrichten en spieren. Al in de Oudheid wist men dat hitte en zwavel reuma konden verminderen. Dus waarom ook vandaag niet kiezen om reuma te behandelen met een zwavelrijk voedingssupplement zoals MSM-poeder?
Reuma? Dat is één naam en vele vormen
De term reuma nemen we gauw in de mond. Er is echter niet zoiets als één reuma. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan tweehonderd aandoeningen. Sommige zijn acuut, de meeste zijn chronisch. Reuma wordt vaak aan ouderdom gelinkt. Dat is een misvatting. Ook veel jonge mensen kampen met reuma. Zelfs bij kinderen is reuma geen uitzondering.
Wat zijn de meest voorkomende vormen van reuma?
Reuma is grotendeels op te delen in vier vormen:
- Slijtagereuma, waarvan artrose de meest bekende is. Het afslijten van kraakbeen in gewrichten zorgt voor pijn en stijfheid.
- Ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew. Acute en chronische ontstekingen in gewrichten en pezen, gepaard met zwelling en warmte. Eventueel met reuma van het bot (osteoporose).
- Reuma waarbij de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt. De meest bekende vorm is jicht of in de volksmond de “cousientjes”. Het gaat om acute gewrichtsontstekingen vooral in polsen, knieën en enkels.
- Weke-delen-reuma, zoals fibromyalgie. Er is dan sprake van een verhoogde drukpijngevoeligheid. De reuma bevindt zich onder meer in de spieren, de aanhechting van de pezen (schouders, nek, knieën, heupen, ellebogen) met hevige pijn en vermoeidheid.