De nagels van vingers en tenen zijn ook een product van de opperhuid en bestaan uit het eiwit keratine. Iedere nagel groeit naar buiten vanuit een nagelbed, dat wordt gevormd door een plooi in de huid.

Een normale vingernagel groeit met een snelheid van 3 mm per maand, ongeveer twee tot drie keer sneller dan een nagel van een teen. De groeisnelheid vermindert, wanneer iemand ouder wordt. Plotselinge en opvallende veranderingen in het uiterlijk van een nagel, kan het eerste teken zijn van een ziekte.

Bij ernstige ondervoeding, een zwaar ongeval of gedurende chemotherapie, kan de groei van haren en nagels worden verstoord. Wanneer dit enige weken duurt, kan de schacht van de groeiende haren dunner worden en zelfs afbreken; tegelijkertijd kan ook bij de nagels een dunnere zone worden waargenomen. De breedte van deze dunnere zone op de nagel en de lengte van het dunne gedeelte van het haar corresponderen met de duur van de verwonding of de duur van de chemotherapie. In tegenstelling tot wat men algemeen gelooft, bestaat er geen verband tussen de structuur van de nagel en de samenstelling van het bot. Het innemen van extra kalk tegen gemakkelijk brekende nagels helpt niet.

VERSCHILLENDE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN PHARMANUTRICS KUNNEN HIER ONDERSTEUNING GEVEN: